Psykologiska insikter för din vardag

Evidensbaserad kunskap och strategier för dig som vill förstå dina känslor, hantera stress klokare och skapa mer balans i livet. Vill du få mer tips, råd och insikter om vardagens psykologi? Anmäl dig till Annas digitala nätverk.

DIGITALA NÄTVERKET
BOKBUTIKEN

FORSKNING

Så här kan du öka ditt hopp

Hopp är inte bara en skön känsla att ha (eller inte ha), utan det är en verksam copingstrategi. Ett sätt att navigera genom svåra tider, en möjlighet att röra sig mot något annat.

Intressant med just hoppet tycker jag är att den positiva känsla som väcks är kopplad till någon form av osäkerhet, oro, sorg eller ovisshet. Positiva känslor vaknar inte vanligen i mörker. Det gör hoppet unikt.

När vi känner hoppfullhet får vi lättare att navigera genom svåra tider. Hopp kan användas som stryrmedel, som en strategi. Hopp skapar en känsla av att problem kommer att lösa sig, att det kommer en bättre tid, att saker är möjliga att nå fram till. Det ger också en kraft till att orka problemlösning, och blir ett sätt att stå ut när det är svårt!

Image

Foto: Jorge Flores, Unsplash

Om du tror att du skulle behöva öka hoppfullheten lite, kan dessa strategier vara ett sätt att väcka hoppet till liv
Placeholder Image

Använd minnet

Hjärnan behöver påminnas om att du har klarat svåra saker förut. Hoppfulla personer använder minnet och letar upp tidigare lägen där saker faktiskt löst sig.
Placeholder Image

Fokus på det du kan påverka

Hoppet minskar när du känner dig maktlös, så att skriva ner vad du kan kontrollera i nuet gör att du återtar egenmakten lite.
Placeholder Image

Träna visualisering

Träna på visualiserings-situationer. Forskning visar att hopp lättare väcks när du föreställer dig det positiva som en möjlighet.
Placeholder Image

Socialt stöd

Dela rädslor MEN också hoppfullhet, det är en känsla som smittar av sig!

LÄSTIPS!

Tara Westovers "Allt jag fått lära mig" är ett fint lästips som, trots att det är en brutal uppväxtskildring, faktiskt skapar hopp! Den ger hopp om att det går att röra sig ur det mörkaste av situationer, att det går att slå sig fri trots att möjligheterna ligger nära nollpunkten.
DEN FINNS HOS BOKUS

FORSKNING

Stärkta kärleksrelationer - det här säger forskningen

Vad är det som gör att en del kärleksrelationer håller länge, medan andra går itu? Det här är frågor som forskningen intresserat sig för länge. Det är såklart ett komplext samspel mellan personligheter, tid som passerar och situationer som förändras, oförutsedda händelser utifrån, men också inifrån oss själva och den personliga utveckling vi gör genom livet.

Men några slutsatser angående vad som är både hjälpande och stjälpande faktorer finns det en del svar på idag. Bland annat har John Gottman, en av världens ledande forskare inom relationer och äktenskap, under flera årtionden studerat dessa frågor. Här sammanfattar jag några av de saker som han och hans forskarteam kommit fram till angående vad vi bör göra mer av om vi vill leva tillsammans länge.

Image

Anmäl din mailadress här så får du frågebatteriet 36 frågor*

Få "36 frågor" till din mail

* indicates required

Frågorna är framtagna via forskning, med syfte att skapa ökad närhet och känsla av samhörighet. De kan vara riktigt hjälpsamma när nyfikenheten på ens partner tryter lite i en hektisk vardag eller du vill knyta skapa starkare band till någon i din närhet.

*När du anmäler dig så godkänner du att Bennich Consulting AB får skicka mail till dig. Det är helt kostnadsfritt och du kan när som helst avregistrera dig.

TIPS & RÅD

Är du en orolig sort? 

Det är inte konstigt. Vi lever i en ganska skakig tid just nu. Oron fyller en viktig funktion för oss – den ger oss möjlighet att förutse potentiella faror eller problem och på så vis ha möjlighet att undvika dem, alternativt hitta bra strategier att hantera dem.

Vår hjärna är dessutom evolutionärt inställd på att i högre grad detektera och hålla fokus på hotfulla situationer och problem snarare än på lustfyllda händelser. Vi ältar alltså ofta den halvdåliga rapporten vi skrev långt mycket mer än det lyckade kalaset vi fixade. Så oroliga ska vi vara – men inte hur mycket som helst. Om man märker att oron får för stor plats i vardagen och blir ett hinder för att hitta lugn och känna lust till saker, då finns knep för att hantera den. Här är några av dem.

Det här är några relativt enkla råd som kan vara till hjälp för oss i röriga perioder. Men ibland behövs mer muskler i form av professionellt stöd för att hantera tärande oro. Är oron väldigt handikappande och leder till nedstämdhet, sömnsvårigheter etc, kontakta din vårdcentral och be om remiss för psykologstöd. Idag finns även digital tillgång till psykologisk behandling. Man kan också få hjälp inom öppenpsykiatrin om man mår väldigt dåligt. Det finns hjälp att få!

om anna bennich

Anna Bennich är legitimerad psykolog, psykoterapeut, författare och en av Sveriges mest uppskattade experter inom relationer, stress och psykisk hälsa. Med värme, humor och djup kunskap guidar hon oss genom vardagens psykologiska utmaningar – från att hantera stress och hälsofrågor till att bygga starka relationer.

Hennes inställning är jordnära och lösningsfokuserad; små förändringar kan göra stor skillnad för vårt välmående. Genom föreläsningar, böcker och media, t ex soffan i TV4 Nyhetsmorgon, hjälper hon oss att förstå och stärka det vardagliga livet.

Image

Vill du få mer tips & råd om vardagens psykologi?

Anmäl dig till mitt digitala nätverk!
ANMÄL DIG HÄR!